• Diëtiste Erin

De blauwe bes een superfood?De Blauwe bes is een seizoensfruit in de maand september. Daarom dat ik deze maand graag een recept wou maken met deze heerlijke bessen. De blauwe bes wordt vaak bestempeld als een superfood, maar wat is nu eigenlijk een superfood?


Een superfood bestaat niet. Er zijn geen voedingsmiddelen die superieur zijn. Elk voedingsmiddel heeft zijn eigen eigenschappen. Zo is de blauwe bes bijvoorbeeld rijk aan tal van vitaminen zoals vitamine K en C en vezels. Bovendien bevatten blauwe bessen ook veel anti-oxidanten. Deze hebben een positief effect op lichaam. Al deze eigenschappen die de bes heeft, kan je ook terug vinden in andere voedingsmiddelen. Wie gezond en gevarieerd eet heeft dus voldoende positieve voedingsstoffen binnen. Je hoeft dus niet altijd blauwe bessen te eten om gezond te zijn. Gevarieerd eten is de boodschap!Chiaconfituur met blauwe bessen


Dit recept is een gezonde variant op de klassieke confituur. Ideaal voor wie een echte zoete bek is. In dit recept wordt er gebruik gemaakt van chiazaadjes. Deze zaadjes zwellen op wanneer ze in contact komen met water(vocht). Ze zorgen dus voor de gelei-achtige structuur. Door het gebruik van zoetstof is dit recept vrij van toegevoegde suikers. Wanneer we de gewone confituur vergelijken met deze confituur zien we dat deze confituur super laag is in calorieën. Slechts 9 kcal per portie. Bovendien kan je eindeloos variaties maken op dit recept. Denk maar aan een aardbeien chiaconfituur of een abrikozen chiaconfituur. Het kan dus aangepast worden aan jouw favoriete smaken.


Wat heb je hiervoor nodig?


Bereidingswijze:

  1. Schil de appel en snij in kleine blokjes.

  2. Neem een pot. Verwarm hierin de blauwe bessen met de stukjes appel. 

  3. Voeg er het water, de zoetstof, het citroensap en de kaneel aan toe.

  4. Laat pruttelen totdat de bessen plat zijn geworden. Laat daarna even afkoelen.

  5. Mix daarna het geheel tot een gladde massa.

  6. Voeg de chiazaadjes toe en meng goed.

  7. Laat minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

  8. En genieten maar!

12 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection