• Diëtiste Erin

De Logica achter de NUTRI-SCORE

Bijgewerkt op: 6 dec 2020

Je hebt het hoogstwaarschijnlijk al gezien op de verpakking. Een nutri-score beoordeeld de samenstelling van een product en geeft het product daarna een score van A tot E. Waarbij A staat voor SUPER gezond!
Onlangs zag ik in de winkel deze lasagne met zalm en spinazie. Dit kant- en klare gerecht kreeg de nutri-score A. Hoe kan dit zal je denken?Het is heel raar dat een lasagne een score A krijgt, Zeker als je weet dat bijvoorbeeld brazielnoten een score C krijgen. Noten zijn een onderdeel van een gezond eetpatroon. Lasagne kan af en toe wel eens, maar behoord zeker niet tot categorie SUPER gezond.


Wel, wanneer je deze twee producten met elkaar vergelijkt, ben je eigenlijk appelen met peren aan het vergelijken.


De nutri-score beoordeeld het product aan de hand van zijn samenstelling. Noten bestaan voor het grootste deel uit vetten waardoor deze hoog scoort. In een lasagne zitten ook nog andere voedingsstoffen zoals koolhydraten en eiwitten.

Deze twee producten verschillen van samenstelling en zijn dus eigenlijk niet vergelijkbaar met elkaar.


Wanneer kan je dan wel de nutri-score gebruiken ?

De Nutri-score kan echt een handig hulpmiddel zijn in het kiezen van producten uit dezelfde product groep. Dat wil dus zeggen dat je binnen een bepaalde product groep met een zelfde samenstelling de score duidelijk aangeeft welk product er gezonder is dan een ander. Zo is een natuur yoghurt beter dan een fruit yoghurt. Want aan een fruityoghurt is meer suiker toegevoegd.
Dus samengevat, de nutri-score kan een handig hulpmiddel zijn bij het kiezen van het gezondste product, maar dan wel binnen eenzelfde product groep. Appelen met appelen vergelijken is dus de boodschap!


Liefs,

Erin

50 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection