• Diëtiste Erin

De Sint is in ons land!

Op 6 december komt de sint langs bij iedereen die het afgelopen jaar braaf is geweest!

De Sinterklaas periode gaat altijd gepaard met veel snoep en chocolade. Voor wie aan een gezonde levensstijl wilt werken, is het soms moeilijk om tijdens deze periode gezonde keuzes te maken. Daarom wil ik via deze weg enkele leuke tips meegeven om gezond door de Sinterklaas periode te wandelen.

Deze maand staat het recept voor healthy pepernoten op het menu! Bekijk het recept

Welk lekkers valt er allemaal te eten tijdens de Sinterklaas periode? En hoe kan je ervoor zorgen dat je toch een gezonde keuze maakt in dit gamma?

Chocolade:

Chocolade bevat veel vet en suiker, daarom is het beter om hier zo weinig mogelijk van te eten. Wil je toch graag een stukje chocolade? Kies dan voor pure chocolade met meer dan 70% cacao. Beperk ook jouw portie. Een mignonette (5g) is een goede portie.

Marsepein:

Marsepein wordt gemaakt van amandelen en suiker. Amandelnoten zijn vrij vetrijk. Dat maakt dat dit tussendoortje veel calorieën bevat. Wil je toch graag een stukje marsepein? Beperk dan je portie.

Letterkoekjes:


Letterkoekjes zijn droge koekjes en behoren tot de eerste keus categorie binnen de koekjes. 1 handje vol kan een perfect tussendoortje zijn tijdens deze leuke periode.
Mandarijntjes:


Mandarijntjes zijn echt een super tussendoortje tijdens de Sinterklaas periode! 1-2 stuks is een ideale portie. Bovendien zijn de mandarijnen tijdens deze periode op hun lekkerst!


Pepernoten:


Deze maand heb ik een recept opgesteld voor een gezondere variant op de klassieke pepernoten. Het is altijd leuk om je gasten te verrassen met een zelf gemaakt recept. Deze pepernoten zullen zeker in de smaak vallen. Zowel bij jong als oud! Dit recept bevat ongeveer 148 kcal per portie. Ideaal dus als tussendoortje!


Wat heb je er allemaal voor nodig?

 • 150 g havermeel (=gemixte havermout)

 • 3 eetlepels zoetstof (bv: Canderel Sugarly)

 • 2,5 grote eetlepels speculaaskruiden

 • 1 theelepel bakpoeder

 • een snuifje zout

 • 35 ml zonnebloemolie

 • 50 ml magere melk

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven op 180°C.

 2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng goed.

 3. Voeg er de natte ingrediënten aan toe. Meng goed tot een kruimelig deeg.

 4. Rol kleine balletjes en druk ze plat op een bakplaat met bakpapier.

 5. Bak 15-20 af in de oven.

 6. Genieten maar!


17 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection