• Diëtiste Erin

De Sint is in ons land!

Op 6 december komt de sint langs bij iedereen die het afgelopen jaar braaf is geweest!

De Sinterklaas periode gaat altijd gepaard met veel snoep en chocolade. Voor wie aan een gezonde levensstijl wilt werken, is het soms moeilijk om tijdens deze periode niet te veel van al dat lekkers op te eten. Daarom wil ik via deze weg enkele leuke tips meegeven om te genieten van deze Sinterklaas periode zonder schuldgevoelens of een overdadig gevoel.Welk lekkers valt er allemaal te eten tijdens de Sinterklaas periode? En hoe kan je ervoor zorgen dat je toch een gezonde keuze maakt in dit gamma?

Chocolade:

Chocolade bevat veel vet en suiker. Deze zijn minder goed voor ons lichaam. Het lijkt me daarom beter om te kiezen voor pure chocolade met meer dan 80% cacao. Hier is het suiker en vetgehalte beetje lager. Beperk ook jouw portie. Een teveel aan chocolade kan erg zwaar op je maag vallen.

Marsepein:

Marsepein wordt gemaakt van amandelen en suiker. Amandelnoten zijn vrij vetrijk. Het zijn wel goede vetten die we in amandelen vinden. Vetten blijven wel vetten, we hebben ze nodig maar niet in grote hoeveelheden. Hou je dus best aan kleine porties marsepein.

Letterkoekjes:


Letterkoekjes zijn droge koekjes en behoren tot de eerste keus categorie binnen de koekjes. 1 handje vol kan een perfect tussendoortje zijn tijdens deze leuke periode.


Weetje: Ze bestaan ook al in een volkoren variant mmmm!


Mandarijntjes:


Mandarijntjes zijn echt een super tussendoortje tijdens de Sinterklaas periode! 1-2 stuks is een ideale portie. Bovendien zijn de mandarijnen tijdens deze periode op hun lekkerst!


Pepernoten:


Deze maand heb ik een recept opgesteld voor een gezondere variant op de klassieke pepernoten. Het is altijd leuk om je gasten te verrassen met een zelf gemaakt recept. Deze pepernoten zullen zeker in de smaak vallen. Zowel bij jong als oud!

In dit recept heb ik gekozen voor volkoren bloem. Zo voegen we extra vezeltjes toe aan ons recept. Ik heb ook bewust gekozen om de bruine suiker te halveren en voor de andere helft gebruik te maken van zoetstof. Een mooie middenweg dus! Gezond eten draait niet om altijd zo weinig mogelijk calorieën binnen te hebben. Het gaat om een goede balans te vinden tussen wat goed is voor ons lichaam en wat dat minder goed is voor ons lichaam.


Wat heb je allemaal voor nodig deze heerlijke pepernoten?

 • 250 g volkorenbloem

 • 7,5 g zoetstof (bv: Canderel Sugarly)

 • 75 g bruine suiker

 • 4 eetlepels speculaaskruiden

 • 1 theelepel bakpoeder

 • een snuifje zout

 • 8 eetlepels magere melk

Bereidingswijze:

 1. Verwarm de oven op 180°C.

 2. Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng goed.

 3. Voeg er de natte ingrediënten aan toe. Meng goed tot een kruimelig deeg.

 4. Rol kleine balletjes en druk ze plat op een bakplaat met bakpapier.

 5. Bak 15-20 af in de oven.

 6. Genieten maar!


24 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection