• Diëtiste Erin

Kerstavond in ons kot!

Het jaar 2020 is een jaar waarin alles even anders is. De feestdagen zullen dit jaar door het Coronavirus vanuit ons kot gevierd worden! Dit wil daarom niet zeggen dat we het met ons eigen gezin niet gezellig kunnen maken. Pakjes open doen en lekker eten zijn echt een must op kerstavond! In mijn blog geef ik jullie enkele tips om de feestdagen vanuit ons kot op een gezonde manier te beleven. Een gezonde levensstijl blijft belangrijk, zeker in de strijd tegen het corona virus.


Enkele algemene tips:

 • Stel op voorhand een menu op.

 • Maak een planning voor wanneer je de voorbereidingen gaat doen (boodschappen, koken, ...) Zo heb je de dag zelf niet zo veel werk meer en kan je meer genieten van de tijd samen met je gezin.

 • Zorg ervoor dat je jouw ontbijt en middagmaaltijd niet te groot neemt die dag.

 • Vermijd tussendoortjes die dag

 • Vermijd “het proeven” tijdens het maken van jouw hapjes en andere gerechten.

 • Heb je overschot? Deel het dan met je buren of geef het weg aan mensen die het niet zo breed hebben. Op facebook kan je gemakkelijk een berichtje plaatsen.


Welke aperitief kies je het beste ?

Aangezien we dit jaar vanuit ons kot vieren en we dus niet moeten rijden, mogen we wel een glaasje drinken. Maak van het aperitief jouw alcohol momentje en probeer de rest van de avond alcoholvrije dranken te drinken.


Je kan ook perfect een alcoholvrije aperitief maken. Maak bijvoorbeeld eens een home made ice tea of een mocktail. Inspiratie kan je vinden via de app Zeker Gezond. Dit is de app van de Vlaamse overheid boordevol gezonde recepten.


Ga je hapjes voorzien?

Het is altijd super leuk om eerst enkele heerlijke hapjes te eten! Hapjes zijn geen must, maar zijn zeker wel toegestaan. Hieronder geef ik jou enkele tips om deze hapjes op een gezonde manier te presenteren:

 • Kies zo min mogelijk voor bladerdeeg hapjes. Deze zijn vaak heel vetrijk en vullen ook direct.

 • Kies bij voorkeur voor hapjes met groenten in verwerkt.

 • Beperk het aanbod aan hapjes. 2-3 verschillende hapjes volstaat wel. Zo zal jij en je gezin meer kunnen genieten van het hoofdgerecht. Bij het eten van te veel hapjes zit je anders maag al vol.

 • Zet eventueel wat snoepgroenten op tafel zoals bloemkool, komkommer, tomaatjes,…

 • Vermijd het gebruik van gezouten nootjes, zwamworstjes, kaas & salami, en andere vetrijke hapjes.

Op zoek naar lekkere en gezonde recepten voor hapjes? Mail gerust naar dietiste_pearfection@outlook.com en ik stuur jou enkele inspiraties door.


Welk voorgerecht kan je serveren?

Kies best voor een niet te zwaar voorgerecht. Gefrituurde voorgerechten zoals kaas- en garnaalkroketten zijn vetrijk en vallen dus ook zwaar op de maag. Vermijd deze dus zo veel mogelijk. Kies bij voorkeur voor een soep, een carpaccio, een rundstartaar ,…

Voeg indien mogelijk extra groenten toe aan je voorgerecht. Dit kan je heel gemakkelijk doen door een een salade te serveren bij de rundstartaar.


Het hoofdgerecht:

Het hoofdgerecht tijdens de feestdagen mag zeker al eens iets specialer zijn. Ga bijvoorbeeld voor een stukje wild of een stukje vis. Frietjes is bij vele van ons wekelijkse kost, ga daarom eens voor iets anders. Wat dacht je van patatjes in de oven met verse rozemarijn ?! Mmmm... Of eet je liever puree of (volkoren) pasta?


Het maakt eigenlijk niet uit wat je klaar maakt als hoofgerecht. Het belangrijkste is dat het smaakt en dat je kan je genieten van wat je eet.


Kleine tip: Zorg dat er altijd water op tafel staat tijdens het eten. Voldoende water drinken is zeer belangrijk!


Als laatste, het dessert!

Kies voor een luchtig dessert, na een hele avond eten heeft je lichaam wel wat luchtigs verdient. Zo kan je gaan voor sorbet, een gezonde mousse, vers fruit, kaasplankje,…Vermijd zware dessert zoals een taart, tiramisu, sabayon, …


Zo met al deze tips, kan het niet anders dan dat jij er een spetterende kerstavond van gaat maken!


Ik wens jou en je familie een fijne kerst toe!


Liefs,

Erin


22 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection