• Diëtiste Erin

Kruiden? Ik gebruik enkel peper en zout?!

Gerechten kruiden is een van de moeilijkste dingen die er zijn. Zeker omdat ieders smaak anders is. Vaak durven we niet kruiden en beperken we ons tot peper en zout. Maar kruiden kan zooo smaakvol zijn. Lees hieronder enkele tips en tricks over kruiden.


In de supermarkt vinden wel allerlei soorten kruiden. Vaak weten we niet goed welke kruiden goed passen bij welke gerechten. Hierdoor beperken we ons vaak tot de klassiekers: peper, zout, bouillion blokjes en kippenkruiden. Maar zijn deze klassiekers wel gezond?


Over zout is algemeen geweten dat we dit zo veel mogelijk dienen te beperken. Een hoge zoutinname speelt een grote rol bij een verhoogde bloeddruk en een vochtophoping in ons lichaam. Je gebruikt best zo veel mogelijke andere kruiden zoals bieslook, koriander, komijn, paprikakruiden, ...


Peper kan zeker geen kwaad, maar doseren is heel belangrijk. Te veel peper maakt je gerecht vaak erg straf van smaak. Voor sommige mensen geeft dit maag/darmklachten.


In de supermarkt vinden we vaak verschillende kruidenmixen zoals kippenkruiden, viskruiden,.... We kiezen simpelweg voor kant-en-klare mixen uit gemakzucht. Maar vaak zijn deze kruidenmixen niet 100 % puur en worden er andere dingen aan toegevoegd. Men voegt er bijna altijd extra zout aan toe. Zo heb je een hogere zoutinname zonder het soms te beseffen. Naast zout voegt men vaak ook smaakversterkers en suiker toe. Door de toevoegingen van allerlei chemische elementen zijn kruidenmixen vaak niet geschikt voor mensen met een histamine allergie, lactose intolerantie en glutenintolerantie.


Voorbeeld


In de ingrediëntenlijst van deze kippenkruiden zie je als eerste staan zout. Dat wil zeggen dat deze kruidenmix voor het grootste deel bestaat uit zout. Daarnaast voegt men ook smaakversterkers, dextrose (=suiker) en aroma's toe. Deze kruidenmix is dus alles behalve "puur"Er bestaan zeker kruidenmixen die zonder toevoegingen zijn van allerlei onnodige dingen.


Tip: de kruidenmixen van Euroma zijn zeker oke (AH). Er staat op de verpakking 100% puur.


En als we hiervan de ingrediënten bekijken zien we dat het geen bedrog is en dit merk echt probeert om pure kruidenmixen te maken.
Je bekijkt dus best altijd de ingrediëntenlijst op de verpakking wanneer je een kant-en- klare kruidenmix koopt. Je kan natuurlijk ook heel makkelijk zelf een kruidenmix maken. Dit doe je door alle "pure" kruiden met elkaar te mengen tot een heerlijke mix.


Wil je graag weten welke kruiden er lekker zijn bij wat? Download dan deze super handige kruidentool. Hang deze op jou koelkast en zo heb je altijd inspiratie om jouw gerechten te voorzien van een smaakbom.


TOOL - Kruidenwijzer
.pdf
Download PDF • 770KB

16 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection