• Diëtiste Erin

Mijn relatie met voeding

Heel vaak krijg ik cliënten over de vloer die aangeven dat het echt heel moeilijk is om een gezonde levensstijl te behouden. Het oude eetpatroon steekt telkens te kop op en het is moeilijk om de verleiding te weerstaan. Wel ik ken the struggle! Ik vecht ook elke dag tegen de verleidingen van eten.


Dit is mijn verhaal:


Sinds ik klein was kon ik altijd al hééél veel eten. Op jonge leeftijd kon ik al 2 pizza's opeten en daarna nog steeds het honger hebben. Ik at soms wel tot 10 boterhammen als lunch. De reden dat dit op jonge leeftijd begonnen is kan ik niet echt zeggen. Ik vermoed dat mijn hormoonspiegels van het honger en verzadigingshormoon niet in balans waren. Ik was dus op jonge leeftijd al redelijk struis. Tot ik op een dag een enorme groeispurt kreeg en mijn lichaam weer in balans kwam. Mijn lengte steeg maar mijn gewicht bleef stabiel. Mijn lichaamsbouw was dus erg verbetert. Jammer genoeg waren mijn eetgewoontes dat niet. Jaren gingen voorbij waarbij ik enorme grote porties kon eten en toch redelijk stabiel bleef qua gewicht. Ik stelde mij geen vragen en vond het wel oké zo. Totdat ik in 2020 een zeer moeilijke periode in mijn leven bereikte. Ik merkte meer en meer dat ik nog extra at uit emoties. Dat begon dan met na mijn avond eten een boterham te nemen en daarna moest ook de pak chips er aan geloven. En dit herhaalde zich bijna elke dag. Op een dag besefte ik dat het echt niet goed met mij ging. Mijn mentaal welzijn was niet goed. Ik ging al jaren naar een psycholoog. Dit hielp ergens wel, maar de kern, de emoties bleven bestaan en bleven resulteren in enorme eetbuien. Dus ging in naar de huisarts. Ik kreeg een anti-depressiva voorgeschreven. Deze deed me echt beter voelen. Het nadeel? NOG MEER drang naar snacken! Ik kwam op 6 maanden tijd 15 kilo aan! In al die jaren bleef mijn gewicht redelijk stabiel, maar nu ging het pijlsnel om hoog. Zo snel dat ik mijzelf echt niet meer herkende. Ik probeerde nee te zeggen tegen al de verleidingen en soms lukte dat ook. Maar heel vaak liep het mis en liet ik me gaan. Als dietiste was het natuurlijk geen reclame dat ik zo veel was bijgekomen. Geen enkele van mijn klanten maakte hier ooit een opmerking over, maar toch voelde ik mij enorm gefaald als dietiste. Want welke dietiste komt er nu zelf 15 kilo bij! Nu besef ik dat dit een enorme positieve eigenschap is als dietiste. Omdat ik wat al mijn cliënten doormaken. Ik weet hoe moeilijk het is en mijn eigen ervaringen helpen in het coachen van mijn cliënten.


Omdat ik echt weer wou vermageren om het beeld van mijn klanten te herstellen. Begon ik echt de gekste dingen te doen. Ik stopte abrubt met mijn anti-depressiva uit angst om nog meer bij te komen. (Dit kan ik trouwens echt niemand aan raden! De weerslag die ik ervaarde was enorm!) Ik spendeerde daarna 100den euro's aan vermageringspillen, ik liet een cyrolipolyse (=vetbevriezing) doen aan mijn armen om zo er al magerder uit te zien en ik deed zelfs hypnose sessies. Ik liet via Hypnose een virtuele maagband zetten. Dit deed ik echt uit laatste hoop om van al die eetbuien af te zijn. Ik moet zeggen dat dit laatste al het meeste resultaat heeft opgeleverd. Ondertussen ben ik al 10 kilo weer vermagerd. Maaar... Mijn oude eetgewoonten zitten zo diep geworsteld in mijn hoofd dat af en toe ik weer herval in mijn oud eetpatroon. Dankzij de hypnose kan ik mijzelf nu wel iets makkelijker herpakken en eet ik veel minder vaak chips en boterhammen. Toch heb ik nog een hele lange weg te gaan.


Als er iets is dat ik heb geleerd uit de afgelopen jaren/maanden dan is het dat je jezelf moet herontdekken. Je moet niets doen om andere gelukkig te maken of om jouw beeld naar anderen toe te verbeteren. Je moet werken aan jezelf voor jezelf. Ik vind van mezelf dat ik al goed bezig ben. En stilletjes aan begin ik meer en meer te begrijpen over mijn eigen eetpatroon. Ik hoop door mij verhaal met jullie te delen een inspiratie te zijn en om te tonen dat het oké is om je af en toe slecht in je vel te voelen. Niemand is perfect! Of je nu een peer-type of een appel-type bent, voor mij is iedereen Pear-fection !


173 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection