• Diëtiste Erin

Versterk je immuniteit!

Bijgewerkt op: 6 dec 2020

De winter is in aantocht. Tijdens deze koude periode worden we sneller ziek dan anders. Het is daarom belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen zodat jouw immuunsysteem optimaal werkt. Wat zijn de DO's en DONT's ? Ik leg het hier voor je uit.

De Echinacea plant kent zijn opmars. Deze plant is momenteel een van de populairste middeltjes om de weerstand te versterken. Je vind ze terug in verschillende voedingssupplementen. Zowel de steel als het blad is bruikbaar voor het maken van preparaten. De echinacea heeft, net zoals vitamine C, de kracht om het aantal witte bloedcellen in ons bloed te verhogen. Witte bloedcellen helpen bij het bestrijden van infecties. Het innemen van echinacea en vitamine C kan jou dus helpen om sneller genezen te zijn. Het maakt je niet immuun voor een ziekte of infectie maar helpt bij het bestrijden. Het innemen van echinacea kan dus zeker geen kwaad. Vooral ouderen en kinderen met een zwakker immuunsysteem kunnen hierbij gebaad zijn.


Vitamine D wordt ook vaak aangeraden om je weerstand te versterken. Net omdat deze vitamine een rol speelt bij jouw immuunsysteem. Wanneer moet je dit extra innemen?

Normaal gezien produceert je lichaam zelf vitamine D, maar hiervoor heeft je lichaam zon nodig. In de winter zijn de dagen korter en is het sneller donker. Het is ook koud. We komen dus minder buiten. Het is niet meteen nodig om direct vitamine D te gaan innemen. Een teveel aan vitamine D kan ook nadelig zijn. (Er is wel een uitzondering, ouderen, kinderen en zwangere vrouwen dienen wel extra vitamine D in te nemen). Het beste is om elke herfst je bloed te laten trekken en na te gaan of je effectief een vitamine D tekort hebt. Bij een tekort is absoluut noodzakelijk dat je dit tekort aanvult door een supplement. Heb je geen tekort en wil je toch kost wat kost vitamine D innemen? Ga dan voor een lage dosis.


Het komt er op neer om zo gezond mogelijk te eten. Variëren in wat je eet is ook belangrijk, zo krijg je alle voedingstoffen binnen die je nodig hebt. Groenten en fruit bevatten zeer veel vitaminen en mineralen. Zorg ervoor dat ze deel uitmaken van jouw dagelijkse voeding. Vitamine C rijke groenten en fruit zijn zeker aangeraden. Enkele voorbeelden hiervan zijn: spruitjes, rode paprika, kiwi, aardbeien, ...

Vitamine D vind je vooral in vetrijke producten zoals eieren, margarine en olie.


Het nemen van een vitamine supplement is dus pas aangeraden wanneer je effectief een tekort hebt. Gezond en gevarieerd eten krijgt de voorkeur. Wil je toch graag preventief al een vitamine innemen? Ga dan voor een lage dosis zodat je zeker geen te veel aan vitamine binnen hebt. Enkel kwetsbare mensen kunnen wel gebaad zijn om preventief vitaminen in te nemen.14 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection