• Diëtiste Erin

Welke pasta kies je het beste ?

Pasta, mijn lievelingseten ! Ik durf dan ook te wedden dat pasta bij de meeste onder ons wordt beschouwd als lievelingskost. Welke soort pasta is nu echt jouw favoriet? Mijne is toch echt wel krulletjespasta (of ook wel fusili genoemd). Er zijn zo veel verschillende soorten pasta in allerlei vormen. Maar zijn alle pasta soorten hetzelfde naar gezondheidseffecten toe ? Welke pasta je nu het beste kiest en waarom, dat vertel ik je hieronder.Pasta vorm

Pasta's komen in allerlei vormen. Het maakt op zich niet veel uit welke vorm je pasta heeft. De basis van het pasta deeg is zo goed als hetzelfde. Het is wel zo dat de portie grootte anders kan lijken op het eerste zicht doordat sommige pasta soorten minder wegen dan andere. Mispak je dus niet bij het opscheppen van je portie.

Mijn tip: Gebruik een eetmaatje. Een eetmaatje is een maatbeker voor rijst, pasta en couscous. Hiermee kan je gemakkelijker de ideale portie afwegen. Met pasta overeten we ons vaak. Dit omdat het zóóó lekker is! Met het eetmaatje bepaald je de juiste portie zonder dus te veel op te scheppen. Hierdoor zal je ook verspilling tegen gaan. Dit is goed voor het milieu, je gezondheid en je portemonnee. Wil jij graag een eetmaatje? Vraag er gerust naar tijdens ons volgende gesprek of het bestel het online via het voedingscentrum.Pasta soort

Naast verschillende vormen van pasta, zijn er ook verschillende soorten pasta. Denk maar aan spel, haver, volkoren, ... Welke pasta kies je nu het beste?


Het is heel belangrijk dat je kiest voor een pasta soort die veel vezels bevat. Vezels zorgen voor een voller gevoel. Dit belet je dus van jezelf te over eten. Vezels hebben bovendien ook een positieve invloed op onze bloedsuikerspiegel en ons cholesterol gehalte in het bloed.


Hoe weet je nu of iets veel vezels bevat?

  • Op de verpakking van een product kan je vaak ook het vezel gehalte terug vinden. Vanaf 3 g vezels per 100 g zit je al goed. Maar liefs bevat een product 6 g vezels of meer.

  • Het woord volkoren duid altijd op de aanwezigheid van vezels. Bij een volkoren product wordt er gewerkt met volle granen. De volledige graankorrel wordt dus gebruikt. Bij de klassieke witte producten gaat men de zemel en de kiem van de korrel niet gebruiken in hun product. En laat dat nu net de plaatsen zijn in de korrel waar alle vezels en vitaminen zich opslaan.

De voorkeur gaat dus uit naar volkoren pasta. Vele onder ons vinden deze pasta soort te ver weg van de klassieke witte pasta die ze gewoon zijn. En dat is begrijpelijk. Deze pasta is veel donkerder van kleur. Het blijft wel super belangrijk dat je kan genieten van wat je eet. Lust je echt geen volkoren pasta ? Probeer dan manieren te zoeken voor jou om dit te leren eten. Meng bijvoorbeeld witte en bruine pasta om stillaan gewoon te raken aan de nieuwe smaak en kleur. Je hebt wel 15 proefbeurten nodig voor dat je iets echt lust.


Heb je veel koppigaards in huis die niet echt open staan voor nieuwigheden? Probeer dan dit eens: Gebruik haverpasta i.p.v. witte pasta. Haverpasta zit ook boordevol vezels en is qua kleur bijna niet te onderscheiden van de witte pasta (zie foto). De smaak van deze pasta is ook neutraler dan de volkoren pasta. Je hoeft het jouw huisgenootjes zelfs niet te zeggen dat je van pasta soort bent veranderd. Win-win toch! Mijn vriend kon ik ook absoluut niet overtuigen om volkorenpasta te eten. Daarom eten we nu haverpasta. Deze valt voor ons allebei dik in de smaak.


Het maakt niet uit welke pasta vorm je kies. Qua soort kies je dus best voor een pasta met voldoende vezels. Zo blijf je lang verzadigd.

Onthoud ook zeker dit: Geniet van wat je eet!


Liefs

Erin

34 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection