• Diëtiste Erin

Aardappelen, een dikmaker?

De dag van vandaag zijn er veel mensen die denken dat aardappelen dikmakers zijn. Het tegendeel is echter waar. Lees hieronder waarom aardappelen geen dikmakers zijn.


De energetische waarde van de aardappel

In tegenstelling tot wat velen onder ons denken, is de aardappel laag in calorieën. Eén portie (200 g) gekookte aardappelen bevat slechts 160 kcal. Dit is zeer weinig en zeker wanneer je dit vergelijkt met een portie pasta of rijst. In één portie (185 g) gekookte volkoren pasta zit maar liefst 250 kcal. Let wel op dit wil daarom niet zeggen dat pasta wel een dikmaker is. Dit toont wel aan dat aardappelen net zoals pasta en rijst passen binnen een gezond eetpatroon.


Het addertje onder het gras

Wie denkt dat de aardappel een dikmaker is, heeft wel deels gelijk. Een aardappel kan een dikmaker worden door de bereiding ervan.


Koken of stomen


Wie de aardappel gewoon kookt of stoomt hoeft zich zeker geen zorgen te maken. Door deze bereidingswijze toe te passen voeg je geen extra calorieën toe. Stomen is wel de beste optie omdat er hierbij minder vitaminen uit de aardappel in het water overgaan.

Puree

Een puree hoeft ook zeker geen dikmaker te zijn. Er zijn verschillende manieren om een puree te maken. In de klassieke versie wordt een puree gemaakt met boter, volle melk, een ei, peper, zout en nootmuskaat. Wil je graag je puree toch ietsje gezonder maken? Gebruik dan margarine (plantaardige boter), halfvolle of magere melk en laat het eitje weg.


Gebakken aardappelen

Gebakken aardappelen zijn over het algemeen ook zeker geen dikmakers. Alles hangt af van hoeveel vetstof je gebruikt tijdens het bakken. Probeer er dus op te letten dat je niet te veel vetstof gebruikt. Bakmargarine en olie zijn goede keuzes om in te bakken. Boere boter gebruik je beter niet.

Het grote gevaar zit echter in de portie dat we hiervan eten. De meeste onder ons vinden gebakken aardappelen lekkerder dan gekookte aardappelen waardoor onze portie gebakken aardappelen vaak groter is. Luister naar je lichaam om te weten wat jouw ideale portie is.


Frietjes


Ons Belgische trots, de frietjes! Deze zijn bijna niet weg te denken uit onze eetcultuur. Frietjes passen perfect binnen een gezond eetpatroon. De kunst zit in het eten van frietjes met mate en het luisteren naar je lichaam. Afwisseling in de bereiding is zeker ook een aanrader. Maak bijvoorbeeld eens oven frietjes of frietjes uit de air fryer. Deze bevatten minder vet en zijn minstens even lekker!


Wie een gezond eetpatroon heeft mag alles eten. Niets is verboden. Geniet van jouw maaltijd en luister naar je lichaam.


Liefs

Diëtiste Erin
51 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection