• Diëtiste Erin

Is een light product altijd "light"??

In de winkel worden we overspoeld door allerlei producten. Gaan winkelen gaat vaak gepaard met keuzestress! Niet alleen door het enorme aanbod aan producten, maar ook door verschillende versies van eenzelfde product. Zo bestaan er al van allerlei producten een light of een zero variant. Welk product moet jij als consument nu kiezen ?? En zijn alle light producten wel even "light"?


Ik ga jullie in deze blogpost meer wegwijs maken binnen het gamma light producten. Als eerste is het belangrijk te weten wat maakt dat een product de naam light mag dragen.


"Een lightproduct is een versie van een product dat ten minste 30% minder koolhydraten of eiwitten of vetten of een combinatie hiervan bevat dan het originele product. "


Dit wil dus zeggen dat de fabrikant minstens 1 component van zijn product dient te veranderen. Het hoeft dus niet altijd het vetpercentage te zijn dat lager is. Een light product kan dus ook "light" zijn in suikers of in eiwitten.


Een simpel voorbeeld:

  • Light confituur bevat véél minder suiker dan gewone confituur (30% minder suiker) Het is dus beter. Vooral voor mensen die zeer gevoelig zijn aan (toegevoegde) suikers.

  • Gewone volle mayonaise bevat rond de 800 kcal voor 100g een light mayonaise bevat maar ongeveer een 300 tal kcal. Dit komt doordat het vetpercentage van de light mayonaise beduidend lager is (minstens dus 30% minder dan de originele). Een light mayonaise is dus altijd een iets betere keuze aangezien dit product aanzienlijk lager ligt in vet en calorieën. Ik persoonlijk ben een echte mayonaise fan en vaak neem ik meer dan de aanbevolen 1 koffielepel. Hoe groter mijn porties hoe meer calorieën ik binnen hebt. Daarom kies ik altijd voor light mayonaise. Voor wie zich wel kan houden aan die koffielepel, is een light mayonaise niet noodzakelijk. Het kleine beetje dat je dan neemt gaat geen grote invloed hebben op je gewicht.

Jammer genoeg zijn niet alle light producten zo simpel om te beoordelen. Vet en suiker zijn smaakmakers in producten. Wanneer de fabrikant 30% minder van een ingrediënt gebruikt zal de smaak van het product uiteraard veranderen. Daarom voegt men heel vaak aan hun light producten met minder vet, meer suikers toe. En omgekeerd gebeurt het ook. Dit allemaal om de smaak van het product te behouden/verbeteren.

Heel vaak zien we ook dat verschillen tussen het originele product en het light product zo miniem zijn, dat een light product zeker niet noodzakelijk is. Soms verandert de fabrikant zijn samenstelling een heel klein beetje om zo meer consumenten te lokken naar zijn product. Light producten zijn dus heel vaak een marketing truck. Bovendien betaal je ook meer voor een light product.


Neem nu de typische zwam TV worstjes. Ik liep deze week in de winkel en zag zwam TV light staan. Ik dacht direct wauw! Vroeger als kind was een zwam worstje mijn favoriete hapje tijdens een etentje of feestje. Jammer genoeg was het wauw gevoel meteen weg toen ik de verpakking omdraaide.


Het light product bevat in dit geval zeker minstens 30% minder vet, waardoor de claim light wel degelijk is toegestaan. De fabrikant heeft wel meer koolhydraten toegevoegd aan de light versie en zelfs ook een klein beetje suiker is er toegevoegd. De verschillen tussen de twee zijn zeker niet super groot. Persoonlijk vind ik een product zonder toegevoegde suikers altijd beter dan een product met. Het is dus niet de moeite om hiervan de light versie te kopen en zeker niet als je het product niet dagelijks consumeert. Die ene keer dat je dit eens eet kan zeker geen kwaad om dan voor de klassieke versie te gaan.


Mijn tips voor jou zijn dan ook:

  • Bekijk zeker even de verpakking voor je iets koopt. Zowel die van het light product als die van het originele.

  • Zijn de verschillen tussen beide versies zeer klein of gaat het om het product dat je niet regelmatig consumeert, wees dan zeker niet bang om gewoon naar de klassieke versie te gerijpen.

  • Geniet met volle teugen van de keuze die je maakte.


Ik hoop jullie hiermee wat wegwijs te hebben gemaakt in het gamma van de light producten.


Liefs,

Erin

36 keer bekeken

Recente blogposts

Alles weergeven
dietist pearfection